Suomi Ruotsi Englanti

Öppet för grupper,
kontakta oss!

Kirnuaminen

Upplev det unika Tornedalen
och den internationella Torne älven

Vi visar upp tornedalska traditioner. En utställning som berättar om vår bys historia återfinns i den gamla skolan i Pekanpää.
Vi demonstrerar hur det går till att vässa en lie, binda en basturuska, kärna smör, tvätta ”manuellt”, karda ull och spinna garn. Du får pröva på hur du lyckas med dessa gammaldags sysslor. Och så får du smaka på nykärnat smör.
Vi spelar upp små episoder ur vår historia, om smugglingen, evakueringen, Lapplandskriget, fisket och skolans inträde i byn.

Mat - kaffe - souvenirer

Kaffe och mat serveras i den stämningsfulla skolklassmiljön. När du bokar ett besök för din grupp, boka gärna även mat som kan bestå av traditionell soppa på torkat kött eller laxsoppa samt kaffeost eller smörbakelse till kaffet.
Som souvenirer kan du köpa till exempel knivar eller vykort.

Hur har vi kommit hit?

Drygt hundra år sedan bestämde den kejserliga senaten att en skola skulle byggas i Pekanpää. Bönderna dividerade och kom fram till att det var ofrånkomligt. Man köpte ett fint timmerhus. Huset restes på en hög backe vid älven. Huset omgärdades av en fin gård med höga granar.
Skolan fick en fröken som hette Tyyne, och skolan döptes efter henne till Tyynelä. Barnen var många, i skolan fick de lärdom för att sedan flyga ut i världen.
En ny tid anlände till Pekanpää. Barnen blev färre och de skjutsades till en skola i en annan by. Tyynelä fällde saknadens tårar. Då kom duktiga, entusiastiska och kloka kvinnor till undsättning.
”Traditionen lever i detta hus, historien berättar om oss, om vårt liv!”
Vi rullade upp ärmarna och tog i, sökte bidrag, och öppnade portarna till alla!

Öppet för grupper, kontakta oss!