Historien om Pekanpää
Hav, istid, bosättning
i nästan tusen år
Området runt Kainuunkylä, Helsingebyn på svenska, var en central plats för den medeltida bosättningen i Tornedalen. År 1975 genomfördes arkeologiska utgrävningar i området. Utgrävningarna kring Kannala visade att det redan för tusen år tillbaka har funnits bosättning i det här området. Det mest värdefulla fyndet var en kratta. Den bevisar att odling förekommit här redan under medeltiden. Utgrävningar har utförts på Lassheikki-backen som ligger i Poikkilahti. Forskarna tror att stenarna som hittats där är forna tingsstenar. Under förhistorisk tid låg Tornedalen under havsytan. Flera istider har passerat. Berget Rousuvaara har utformats av dessa.
Förhandlingar mellan kejsare och konung
I slutet av Finska kriget, år 1809, löd vi under svensk regering. Gränsförhandlingarna tog lång tid. Svenskarna ville dra gränsen i Kemi älv medan den ryska kejsaren föredrog Kalixälven. Det berättas att kejsaren råkade ha födelsedag och på grund av det kände sig extra givmild och gav efter från sitt tidigare krav. Efter en kompromiss drogs gränsen i Torne älv. Det ryska väldet över Finland släppte först när Finland förklarade sig självständigt 1917. De 30 kosacker som då vistades i vår by kördes iväg.
Historia som vi ställer ut
Evakueringen, Lapplandskriget, flottningen, laxfisket liksom fäbodvallarna och smugglingen tillhör också vår historia. Teckningen föreställer evakuerade på väg till flotten som ska ta dem till andra sidan av Torne älv. I bakgrunden syns den svenska stranden och dess höjder.